vrijdag 2 september 2011

Relatieproblemen Oplossen: Wat Met Dat Vertrouwen?

Het eerste wat ik altijd hoor bij koppels die willen relatieproblemen oplossen, is dat het vertrouwen er niet meer is.

Hoe kunnen we dat aanpakken?


Relaties: Vertrouwen

Vertrouwen is een essentieel ingrediënt in iedere relatie. En tegelijkertijd het meest kwetsbare. Meestal leer je als klein kind om andere mensen tevertrouwen. Het is dan veilig om te zeggen wat je denkt en voelt. Ben je opgegroeid in een dergelijk gezin dan geef je je vertrouwen meestal makkelijk aan andere mensen.

Ontbreken van vertrouwen

Anders wordt het als je in een gezin opgroeit waarin respect en vertrouwen niet zo gewoon zijn. Vertrouwen geven of op andere mensen vertrouwen is dan soms een lastig verhaal. Het ontbreken van vertrouwen in je vroege kinderjaren maakt het vaak moeilijk om zonder meer andere mensen te vertrouwen in toekomstigerelaties. En dat heeft natuurlijk weer gevolgen voor het op een positieve manier kunnen onderhouden van je relaties.

Ontwikkelen van vertrouwen

Wanneer het geven of ontvangen in aan één van beide kanten problematisch is, dan zal dit ontwikkeld en gekoesterd moeten worden om een gezonde relatie te kunnen opbouwen.

Vertrouwen opbouwen

Wat kan helpen om vertrouwen op te bouwen is consistent en eerlijk zijn, open  en niet oordelend denken,inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen. Het is dan essentieel dat je je afspraken nakomt en belt als het later wordt. Hou je jaloezie voor je en neem jouw deel van de verantwoordelijkheid om een sfeer van vertrouwen op te bouwen. Zonder vertrouwen wordt opbouwende communicatie onmogelijk met als gevolg dat je relatie daar onder leidt.

Volledig vertrouwen

De ander volledig vertrouwen is een van de lastigste dingen om te bereiken in je relatie omdat het het inbrengen van je kwetsbaarheid betekent en je daarmee het risico loopt ' bezeerd'  te worden. Het onder ogen zien van jepijn en van daar uit verantwoordelijkheid nemen voor jouw pijn is een van de lastigste dingen in een relatie.

De les leren

Het dubbele hier in is namelijk dat de ander jou in principe geen pijn kan doen. Hij of zij laat jou alleen maar in de spiegel kijken naar waar jij in jouw leven geen verantwoordelijkheid voor neemt. Die les is voor je ego en gevoel soms zeer pijnlijk. Toch is het precies dat wat een relatie je brengt. Je komt er meer over jezelf door te weten, waardoor je uiteindelijk steeds beter je eigen handleiding leert kennen en je emoties reguleren.

Vertrouwen zorgt voor stabiliteit

Ook is het juist vertrouwen dat uiteindelijk voor stabiliteit zorgt in je relatie(s). Het is de basis waarmee je elkaar toestaat open te zijn en er van uitgaat dat je op elkaar kunt bouwen. Is dat vertrouwen in de relatie aanwezig, dan lukt het vrijwel altijd om uitdagingenproblemen en obstakels te overwinnen.

Bron:
http://www.confront.nl/artikelen/226-relaties-vertrouwen/ 

Wil je meer weten over relatieproblemen oplossen, surf dan naar http://www.vrouwengeluk.com voor De Ultieme Relatie Kuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten